Hva får skjegget til å gro? – Skjeggets biologi

Før jeg fikk testosterontilskudd var kroppen min en helt vanlig kvinnekropp uten annet enn dunaktig hårvekst i ansiktet. I løpet av de foregående tre årene med testosteronbehandling har dette endret seg gradvis, inntil jeg i dag kan anlegge et noe glissent skjegg. Testosteronet spiller altså en stor rolle.

Dihydrotestosteron (DHT)

I kroppen omdannes en del av testosteronet til dihydrotestosteron(DHT). Dette stoffet setter i gang prosesser som hårtap på hodet og hårvekst i ansiktet og ellers på kroppen, dersom man er genetisk disponert for det. DHT selges ikke i Norge, verken med eller uten resept, men i andre land er det mulig å få tak i. Stoffet er på grunn av dopingregler ikke lovlig å innføre til Norge. Dopingreglene gjelder også testosteron, men dette kan man få på resept.

Det spiller åpenbart ingen eller liten rolle for virkningen om kroppen forøvrig er kvinnelig. Ting kan tyde på at fjerning av brystene kan ha innvirkning på prosessene, men såvidt jeg vet har ingen undersøkt dette vitenskapelig. Kvinner har vanligvis også testosteron i kroppen, men svært lave nivåer. Det er derfor upresist å kalle det et mannlig kjønnshormon.

Når de genetiske anleggene for skjeggvekst og dihydrotestosteron er til stede, kan veksten påvirkes av flere faktorer. Bedre blodsirkulasjon til hårsekene gjennom daglig barbering eller massasje av ansiktet på annen måte, kan øke veksten. Det gjelder også tilskudd av b-vitamin.

Virkningen av testosteron og dihydrotestosteron hemmes hvis man har eggstokker som fortsatt produserer østrogen. Skjeggveksten min vil altså bli kraftigere når dette prosjektet er i mål. Eventuelt vil jeg kunne redusere inntaket av testosteron og likevel få samme virkning som nå.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s