Det personlige er politisk

Slagordet «det personlige er politisk» bør være velkjent for de aller fleste, selv om det stammer fra kvinnekampen. Dagens diskurs om at vi alle styrer våre liv, dekker over maktubalansene som fortsatt finnes i samfunnet.

Dette prosjektet; å gro skjegg for å bli kvitt eggstokkene, er dypt personlig. Det handler om å bestemme over egen kropp, slik også feministenes kamp for selvbestemt abort gjorde. Og jeg mener at det personlige er politisk.

Politikk får konsekvenser for hvordan vi lever våre liv og hvilke rammer vi får leve dem innenfor. At man i Norge krever sterilisering for å endre juridisk kjønn er politikk. Konservativ politikk. Man kan jo ikke la folk bestemme over sin egen kropp – hvordan ville verden da sett ut? Man ønsker fra politisk hold å bevare det bestående, konservere status quo.

De siste 20 årene har vi sett en tendens til at politikerne fraskriver seg den makta de er valgt til å forvalte; gjennom privatisering og knefall for såkalt medisinsk ekspertise, for eksempel. Jeg mistenker politikerne for ikke å ha tiltro til sin egen sunne fornuft, sin egen (riktignok mangelfulle) kunnskap og egen vurderingsevne. Det er en farlig tankegang! Den skader demokratiet. Legene på Rikshospitelet er aldri på valg. Store konserner styres ikke av en representativ folkevalgt forsamling.

Dette skjeggprosjektet er altså bare overfladisk sett personlig. Dypest sett er det en politisk protest mot et system som fratar meg retten til å bestemme over min egen kropp. Det fratar meg retten til privatliv. Er det noe jeg mener burde være en privatsak, er det nettopp hvilke innvoller man har (eller ikke har). For meg er derfor politikk en svært personlig sak.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s