Kreft

Movember går mot slutten. Det er nå nøyaktig 28 minutter igjen av denne måneden der man setter fokus på menns helse. Jeg har utsatt dette innlegget i en måned. Nå må det skrives.

Etter at jeg ga ut min første diktsamling, Framandkar, fikk jeg en mail fra ei dame som hadde hatt brystkreft. Det ene brystet ble operert bort, og hun fikk tilbud om å få konstruert et nytt. «Men kvinneligheten min sitter ikke i puppene,» mente hun. Hun trengte ikke noe nytt bryst. Derimot så hun poenget med symmetri, og ville gjerne ha bort det hun hadde igjen. Det fikk hun ikke lov til. Det ville jo være en «kjønnsoperasjon»! Ja, huttetu!

I begynnelsen av november leste jeg et hjertesukk fra en facebookvenn. Han bor i USA, er ufør, og skulle nå endelig få den operasjonen han trenger. Hjertesukket dreide seg om at vennene hans ikke forstod at han gleda seg, at han var letta over endelig å få fjerna brystene. Hvorfor? Jo, han hadde fått påvist unormale celleforandringer, sannsynligvis kreft, i det ene brystet. Endelig, etter utallige mammografier i håp om at de skulle finne noe. Sykeforsikringa hans dekka ikke en «kjønnsoperasjon», men den dekka kreftbehandling.

Ei dame jeg vet om her i Norge, som i likhet med meg ikke fikk behandling på Rikshospitalet, fikk til slutt fjerna testiklene. Fordi hun fikk testikkelkreft. Hvis hun hadde fått fjerna dem på Rikshospitalet da hun ba om det, ville hun sluppet å få kreft.

Det er vondt at det skal være sånn at vi transfolk skal glede oss over å få kreft. Ubehandla transseksualisme fører i mange tilfeller til selvmord, og de aller fleste av oss har tenkt tanken mer enn en gang, eller til og med forsøkt å ta livet av oss. Likevel må vi få kreft før vi blir tatt på alvor. Det er forjævlig!

Selv veksler jeg mellom å være redd for å få kreft i eggstokkene eller livmora, og å innerst inne håpe på det. Ting tyder på at testosteron kan øke kreftfaren i kvinnelige organer. Fortsatt håper jeg inderlig at jeg slipper, at jeg får ut disse organene uten å måtte få kreft først. Så i motsetning til andre movember-menn, skal jeg heller ikke barbere meg i morra.

En kommentar om “Kreft

  1. Husker selv jeg håpet å få brystkreft i tidlig alder… – Håper du får fjernet de uten kreft, er jo ikke sikkert det er DER kreften kommer, men det er sykt at noen skal ønske seg kreft fordi man ikke får en operasjon kun vedkommende som har tatt operasjonen merker.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s