Tvangssterilisering er vel bra?

Det hender at man møter mennesker som ikke ser noe problem med tvungen sterilisering av transfolk. Derfor tenkte jeg å lage ei liste over grunner folk oppgir for å fortsette å tvangssterilisere oss:

 • Skal man bli mann vil man vel ikke beholde eggstokker, eller testikler hvis man vil bli kvinne?

– Nei, mange ønsker å bli sterilisert/kastrert. Andre ønsker å beholde eggstokkene/testiklene fordi de kan komme til å ønske seg biologiske barn. De fleste transpersoner som steriliseres i Norge er i dag under 30 år. Jeg mener det er ekstremt betenkellig å sterilisere så unge mennesker. Dette er en irreversibel operasjon. Som operasjoner flest innebærer den en risiko for at noe skal gå galt. Noen kan av medisinske årsaker ikke gjennomgå operasjonen, og får dermed heller ikke nytt juridisk kjønn. Uansett har vi internasjonale konvensjoner på vår side; bl.a. den Europeiske menneskerettighetserklæringen og Yogyakarta-prinsippene. Også transfolk skal ha rett til å bestemme over egen kropp!

 • Altså, det er jo egentlig ikke tvang. Man kan godt la være å la seg sterilisere.

Hvis man nekter å gjennomgå sterilisering, vil man heller ikke få noen annen kjønnsbekreftende behandling. Dette er nødvendig behanling for at de det gjelder skal få et verdig liv.

 • Noen regler må vi ha.  Hva er vitsen med statlig registrert kjønn hvis folk som har kvinnekropper kan være registrert som mann?

Hva som er vitsen med at Staten skal ha oversikt over borgernes kjønn må du spørre noen andre om, for jeg ser ikke poenget med det. Det er allerede rot i systemet: Jeg går rundt med skjegg og uten pupper, og er kvinne på papiret. Og jeg er ikke den eneste.

 • Hvis det ikke var sånn, kunne jo hvem som helst endre juridisk kjønn annahvert år bare på morro.

Jeg har aldri møtt noen som ville «skifta»  kjønn på morro. Kjønnsidentiteten er noe av det som sitter dypest i oss mennesker. Når det gjelder navn fins det regler for hvor ofte man får endre navn, og jeg regner med at lignende regler ville bli innført dersom sterilisering ikke lenger var et krav for å endre kjønn.

 • Det er klart transfolk må steriliseres! Vi kan jo ikke ha dem løpende rundt og produsere barn. Transfolk er syke og kan derfor ikke ha omsorg for barn.

Selv om man steriliserer transfolk, hindrer man oss ikke i å få barn. Jeg har, i likhet med flere andre transfolk jeg kjenner, barn fra tidligere. I tillegg er det ingenting i veien for at transfolk kan adoptere eller ta seg av en evt. partners barn. Barn av transpersoner klarer seg ofte bedre enn andre, blir mer tilpasningsdyktige og svært sjelden trans* selv.

 • Barna deres vil bli mobba.

Mange transfolk har allerede barn som verken blir mer eller mindre mobba enn andre. Barn blir mobba for utrolig mye rart. Burde rødhåra, brillebrukere, funksjonshemma, mørkhuda, folk med rar dialekt o.s.v. alle sammen tvangssteriliseres?

Jeg tar gjerne mot flere (seriøse) argumenter for sterilisering!

4 kommentarer om “Tvangssterilisering er vel bra?

 1. Ja, jeg ser det diskriminierende i at Transkjønnede mister muligheten for å reprodusere. På den annen side: Om de kunne spart egen sæd/egne egg og så fått barn via surrogati, hva da? Nå er surrogati et himla juridisk surr, jfr. Geirr Kvarmes ymse innlegg i saken, men om det hadde funka, hva da?
  Dernest til den biologiske biten. En m->f transkjønnet som beholder testiklene, må jo naturnødvendig gå på testoteronblokkere, og dét er ikke helt sunt i lengden (det er neppe østrogenblokkere heller). Så rent fysiologisk er da fjerning av gonadene logisk, slik jeg ser det. Altså Hvorfor beholde motsatt kjønns kjønnscelle- & hormon-fabrikker? Er du dame, trenger du ikke testoteron (i de mengder testiklene lager) og v.v. for menn.
  Atter en side ved det å få barn: Adopsjon. Men det pussige er at å adoptere er en avsindig langdryg affære, mens å lage en unge med naturmetoden er verdens enkelste sak, og da trengs ingen godkjenning… Hviket bringer meg inn på dette med kostnadene for assistert befruktning. Det koster mye peng, jeg lurer på om ikke adopsjon hadde vært rimeligere for både samfunnet og paret. Nå reiser adopsjon mange nye spørsmål, som «skal vi ta Kinas/Indias uønskede jentebarn framfor at de faktisk legger om sin familiepolitikk», men det er en annen diskusjon.
  Så, jeg er av den oppfatning at kastraksjon er greit (ut i fra biologiske, helsemessige kriterier), men atr de transkjønnede burde fått mulighet til å spare egg/sperm. Og at surrogati må bli lovlig.

  1. Poenget er at alle skal ha rett til å bestemme over sin egen kropp. Det er ikke bare et spørsmål om reproduksjon, men også om generell helse. Noen kan av medisinske grunner ikke gjennomgå denne typen kirurgi, og har dermed ingen mulighet til å få endret sitt juridiske kjønn. I dag er de fleste som tvangssteriliseres under 25 år. Mange har nok ingen planer om å få barn på det tidspunktet, men kan komme til å ønske det senere.
   For transmenn er det ingen medisinske grunner til å fjerne eggstokkene, siden de overkjøres av testosteronet og ikke tar skade av det. Jeg har aldri hørt om østrogenblokkere.

 2. Det er pussig dette her.

  Alle andre vil ofte slite med å få innvilget sterilisering før 25, og mange sliter også etterpå om de har leger som ikke er tilhenger av dette. Mens om en er så uheldig å bli født i «feil kropp», så skal en plutselig.

  Greit, det er enkelte medisinske argumenter som kan tale for at kastrering kan være hensiktsmessig i endel tilfeller (bedre hormonregulering, mindre behov for testosteronblokkere osv), men dette er fortsatt noe som bør være opp til personen selv. At en selv vurderer risikoen som til å leve med bør ikke tilsi at en ikke får identifisere seg som ønsket.

  Hvordan er det forresten med m2f og nedfrysning av spermier? Egg er det så vidt jeg husker svært restriktive retningslinjer for (kun tillatt om det er befruktet, pussig nok), men spermier har det jevnt over vært noe mer liberale retningslinjer for om det er medisinske årsaker som ligger bak.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s